نویسنده: پویش پور محمد
آیا دین اسلام، استفاده از ارزهای رمزنگاریشده را حلال میداند؟ بسیاری از شرکتهای فینتک بینالمللی، مایلاند که پاسخ این سؤال مثبت باشد.
از زمانی که بیتکوین به محبوبیتی عمومی دست یافت، بحث در این مورد که آیا اسلام، ارزهای رمزنگاریشده را حلال میداند یا حرام، ادامه داشته است.
علت اهمیت این موضوع، دستورالعملهای سختگیرانهی دین اسلام در مورد سیاستها و اقدامات پولی است. اسلام، هرگونه شرایطی را که منجر به رباخواری شود (مانند اعطای وام به ازای دریافت بهره) و همچنین پولی که هیچ ارزشی را پشتیبانی نمیکند، ممنوع و حرام میداند. بهعنوان مثال اقدامات «بانکداری ذخیره کسری» که به بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ و فروپاشی بازار مسکن آمریکا منجر شد، از نظر قوانین شریعت اسلام کاملاً ممنوع است و بانکداران و متخصصان مالی مسلمان، نمیتوانند در چنین سیستمهایی شرکت کنند.
یکی از گزارشهای وبسایت خبری CCN، توسعهی ارزهای رمزنگاریشده را در بین مسلمانان پوشش داده است. در این گزارش آمده است که اولین بار یکی از مساجد بریتانیا اعلام کرد که به فتوای برخی از مراجع تقلید؛ بیت کوین، حلال و با شریعت اسلام سازگار است. این مسجد هماکنون ارزهای دیجیتال را برای پرداختهای خیریه میپذیرد. اخیراً هم یک شرکت فناوری مالی سویسی به نام X8 AG، به موفقیتهای پیشرفتهتری در این زمینه دست پیداکرده و ارز دیجیتال خود را به تصویب مراجع فقهی اسلام رسانده است. تصدیق و فتوای دریافتی مذکور برای برنامههای توسعهی این شرکت در خاورمیانه ضروری است.
بسیاری از شرکتهای فینتک، به دنبال دریافت مجوزهای دینی هستند که به آنها اجازه میدهد به سیستم بانکداری اسلامی دسترسی داشته باشند. همزمان، رگولاتورها و صرافیهای خاورمیانه نیز منتظرند که کسبوکارهای بینالمللی را بسته به فتوای مراجع تقلید، به خود جذب کنند.