به گزارش روابط عمومی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان اصفهان
مدیر استان اقای فریدون صفایی با اشاره به اینکه ظرفیت اسمی تولید استان سه میلیون اصله انواع نهال است، افزود: بیشتر نهال تولید شده با این روش به سایر مناطق کشور ارسال میشود. وی اضافه کرد: ۶ واحد فعال کشت بافت در شهرستانهای اصفهان، کاشان، مبارکه، فلاورجان و نجف آباد در زمینه تولید انواع پایههای رویشی درختان میوه، درختان گرمسیری همچون موز و آناناس، گل و گیاهان زینتی و گل محمدی فعالیت میکنند. صفایی با اشاره به مزایای این روش در مقایسه با دیگر روشهای کشت ادامه داد: سرعت تکثیر به شیوه کشت بافت به گونهایست که از یک نمونه کوچک میتوان در مدت زمان محدود تعداد زیادی گیاه تکثیر کرد. صفایی افزود: تولید و تکثیر گیاهان عاری از ویروس و بیماریهای "فیتوپلاسمایی" (گروه مهمی از بیمارگرهای گیاهی) و تولید متابولیت های ثانویه (ترکیبات آلی که بطور مستقیم در مراحل رشد و نمو یا تولید مثل یک جاندار شرکت نمیکنند) گیاهان دارویی از دیگر مزایای این روش به شمار میرود. وی تصریح کرد: نخستین بار در سال ۸۸ اولین پایههای کشت بافتی درختان سیب در اصفهان تولید و بهره گیری از این شیوه در استان آغاز شد. صفایی اظهار داشت: لزوم برخورداری از نیروی فنی و متخصص تولید کافی و لزوم داشتن پروتکلهای تولیدی، تاسیسات و تجهیزات تخصصی به میزان لازم باعث گسترش واحدهای مرتبط در استان با روند آرام شده است. صفایی گفت: فرهنگسازی استفاده از تولیدات کشت بافتی و بازاریابی محصولات از دیگر موارد برای افزایش تولید است که باید با برنامه ریزی و تدبیر برای بهبود آن کوشید. 'کشت بافت'، کشت سلولها، بافتها یا اندامهای گیاهی در مواد مغذی مخصوص فرموله شده است، در این روش و در شرایط مناسب، یک گیاه کامل میتواند از یک سلول واحد تولید شود. این روش بیش از ۳۰ سال است وجود دارد و بعنوان یک فناوری مهم کشورهای در حال توسعه برای تولید گیاهان فاقد بیماری، دارای کیفیت بالا و تولید سریع گیاهان شناخته شده است. همچنین این روش در زمینه به نژادی کشاورزی برای دستیابی به گونههای مقاوم استفاده میشود. اصفهان با داشتن ۵۶۸ هزار هکتار اراضی کشاورزی (معادل ۵ درصد از مساحت استان) ۳.۵ درصد از اراضی کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است