در چه مرحله‌اي از کشت گندم کوددهي شود؟ راهکار مبارزه با بيماري «زنگ زرد»


تاریخ ارسال :

۲ اسفند ۱۴۰۳

در چه مرحله‌اي از کشت گندم کوددهي شود؟ راهکار مبارزه با بيماري «زنگ زرد»


به گزارش  روابط عمومی  شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان ؛

 مجید محمدی سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان اظهار کرد: در مراحل کشت گندم 350 تا 400 خوشه در مترمربع برای دستیابی به پتانسیل عملکرد کافی است ولی به شرطی که بحث تغذیه‌ای را از زمان پنجه زنی تا شروع گل دهی در زمان مناسب استفاده کنیم تا برای مقابله با تنش سرما، خوابیدگی و با شرایط بیماری‌زا قوی‌تر عمل کند.

وی به تنش‌های دمایی سرما به عنوان یکی از تنش‌های غیر زیستی اشاره کرد و ادامه داد: سرمازدگی پدیده‌ای است که در درجه حرارت‌های پایین سبب ایجاد خسارت و یا از بین رفتن اندام‌های گیاهی می‌شود و هر ساله خسارت‌های زیادی بر جای می‌گذارد.

سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان با تأکید بر اینکه بر اساس آمار‌های ارائه شده تنها حدود 10 درصد از کل زمین‌های قابل کشت دنیا ممکن است بدون تنش سرمازدگی باشند، افزود: خسارت سرمازدگی در آمریکا سالانه حدود 3 تا 4 درصد و در برخی مناطق نظیر برزیل و نیمکره جنوبی حدود 5 درصد و در ایران حدود 33 تا 2.5 درصد گزارش شده است.

وی تغذیه را در شرایط موجود برای مزارع گندم حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: مصرف کود ازت تا قبل از خوشه دهی باید همراه با مصرف کود پتاس انجام شود و با توجه به پیش‌بینی ناپایداری و کاهش محسوس دما، از مصرف کود اوره در هوای سرد که باعث می‌شود آمونیاک به حداقل برسد، خودداری شود.

محمدی با تأکید بر اینکه در مناطقی که با شوری خاک کمتر از 7 دسی زیمنس بر متر از منبع کود کلرور پتاسیم همراه با کود اوره استفاده می‌شود، در شرایطی که شوری خاک بالاتر از 7 دسی زیمنس بر متر باشد از منبع پتاسیم بر پایه سولفات پتاسیم پودری به همراه اوره و اسید آمینه‌های حاوی ترکیبات پرولین و گلایسین در مراحل پنجه و شروع ساقه محلول پاشی شود، اضافه کرد: در وضعیت تغییرات شرایط اقلیمی و دمایی، بهتر است کشاورزان در مرحله تکمیل پنجه و ساقه دهی گندم استفاده از کود پتاس منبع سیلیکات پتاسیم برای افزایش استحکام ساقه، مقابله با تنش دمایی و افزایش مقاومت به ورس «خوابیدگی» مدنظر قرار دهند و از مصرف بی‌رویه کود اوره برای جلوگیری از احتمال خطر ورس و اپیدمی شدن بیماری‌های قارچی خودداری شود.

وی همچنین در خصوص سم توضیح داد: امسال با توجه به شیوع زنگ زرد و احساس خطر و ترس کشاورزان بابت این موضوع، بیش از 30 هزار لیتر سم قارچ کش فولیکور با قیمت و کیفیت مناسب و شرایط مناسب فروش جهت مصرف کشاورزان در اختیار فروشگاه‌های سم قرار گرفته است.

سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان کیسه‌گیری و روان‌سازی کود‌های فله روزانه حدود 350 الی400 تن حتی در ایام تعطیل در سه انبار سازمانی «سازمانی گرگان، قرق و فاضل آباد» را تاکنون کم سابقه برشمرد و گفت: در حال حاضر بیش از دو هزار تن کود اوره و سه هزار تن کود کلرور پتاسیم در انبار‌های استان ذخیره‌سازی شده تا کشاورزان برای تهیه کود مورد نیاز خود نگرانی نداشته باشند.

وی با بیان اینکه کشاورزان باید در جهت افزایش کارایی مصرف این کود‌ها با توجه به پیش‌بینی‌های هواشناسی و طبق نظر کارشناسان کشاورزی اقدام کنند، تصریح کرد: کشاورزان هر چه سریعتر نسبت به کوددهی سرک مزارع خود اقدام کنند.

https://www.aryanews.com/fa/news/20250218163252942/