چطور تحقیقات بازار چرخه عمر را به اثربخشی تبلیغات مرتبط می سازد


تاریخ ارسال :

۲۱ آبان ۱۳۹۷

چطور تحقیقات بازار چرخه عمر را به اثربخشی تبلیغات مرتبط می سازد

نویسنده: رضا گل آقایی



 بازارایان و مدیران تبلیغات علاقه خاصی به نوجوانان نسل وای یا متولدین دهه 80 شمسی به بعد دارند، چرا که این بومیان دیجیتال بطور ذاتی و طبیعی علاقه خاصی به محصولات تکنولوژیک دارند و عموما وجوه احتیاطی لازم برای خرید آخرین محصولات را در این حوزه در اختیار دارند.

 

زمان بازاریابی و معرفی این دسته از محصولات به این گروه از مشتریان، چندین پرسش کلیدی برای مطرح کردن و پاسخ دادن وجود دارد.

آیا این افراد آنچنان که تصور می شود از مصرف کنندگان نسل های دیگر متفاوت هستند؟

چه شکلی از بازاریابی بیشتر از بقیه شیوه ها روی این دسته از مصرف کنندگان

اثربخشی لازم را دارد: تبلیغات در تلویزیون یا تبلیغات بر روی دستگاه های دیجیتال؟

آیا مصرف کنندگان این نسل را می توان به خرید محصولی ترغیب یا متقاعد کرد یا بیشتر باید با برندها از طریق رویکردهایی که منحصرا برای این نسل و بخش از بازار طراحی شده اند، تعامل برقرار کنند.

معیارهای معمول اثربخشی تبلیغات طی چندین دهه متوالی تحقیقات مختلف نشان داده است که طبقه بندی مبتنی بر نسل عموما شامل موارد زیر می شود:

نسل وای: افرادی که بین 16 تا 29 سال سن دارند.

نسل ایکس: افرادی بین 30 تا 44 سال سن دارند.

بیبی بومرها یا کودکان نسب انفجار: افرادی که بین 45 تا 59 سال سن دارند.

سالمندان: افرادی که 60 سال یا بیشتر سن دارند.

تفسیر معیارها . . .

برخی معیارهای معمول که برای اثربخشی تبلیغات مورد استفاده قرار می گرفتند، شامل مواردی همچون به یادآوری تبلیغات، تعامل مصرف کننده با تبلیغات و تاثیرگذاری تبلیغات بر رفتار خرید عینی مصرف کننده             می شدند. این تحقیقات تاثیر متقاعد کنندگی تبلیغات تلویزیونی برمصرف کنندگان را نیز با استفاده از یک معیار اختصاصی به نام سهم از انتخاب نیز مورد مطالعه قرار داده است.

 

معیار سهم از انتخاب بیانگر تغییر در انتخاب مصرف کننده با توجه به یک محصول پس از مواجه با یک تبلیغ در رابطه با محصول می باشد.

تاثیر تبلیغات تلویزیونی بر انتخاب خرید مصرف کننده از یک الگوی پله ای و گام به گام تبعیت می‌کند، به این ترتیب که تاثیر متقاعد کنندگی برای آن دسته از مصرف کنندگانی بیشتر است که در بین طبقه بندی نسل ها دارای سن بیشتری هستند. متوسط افزایش تعداد مصرف کنندگان در هر یک از 4 طبقه بندی نسلی، که محصولی را پس از مشاهده یک تبلیغ تلویزیونی در رابطه با آن محصول ترجیح داده اند به قرار زیر است:

نسل وای: 4.6

نسل ایکس: 5.3

بیبی بومرها یا کودکان نسب انفجار: 6.4

سالمندان: 6.6

در حالیکه الگوی تاثیر اقناعی تبلیغات تلویزیونی در نتایج این تحقیقات که توسط مجموعه comScore

انجام شده مشهود است، برخی کارشناسان اعتقاد دارند که این تاثیر به دلیل مراحل زندگی مصرف کنندگان است و آنچنان به خصوصیات اعضای هر گروه طبقه بندی شده از مصرف کنندگان بر اساس نسل ارتباطی ندارد؛ چرا که این خصوصیات با بالا رفتن سن این افراد و وارد شدن هر یک در یک طبقه نسلی دیگر همچنان با آنها ادامه خواهد داشت.

مراقب نسب وای باشید که با تبلیغات برانگیخته شده و مدت بیشتری آن را به یاد می آورند یکی از معیارهای کلیدی در این تحقیقات به خاطر آوردن تبلیغات بوده است. دو نوع از به خاطر آوردن مورد اندازه گیری قرار گرفته است: به خاطر آوردن فوری و به خاطر آوردن با تاخیر. به خاطر آوردن فوری تبلیغات تقریبا 15 دقیقه بعد از مشاهده تبلیغ اندازه گیری شده بود.

به خاطر آوردن با تاخیر تبلیغات سه روز پس از نمایش داده شدن تبلیغات تلویزیونی اندازه گیری شده بود.

معیار به خاطر آوردن فوری برای بدست آوردن میزان اثربخشی جلب توجه بینندگان تلویزیون توسط تبلیغات تلویزیونی در نظر گرفته شده بود. این بدین معنا است که تبلیغ مورد نظر با توجه به چگونگی به چشم آمدن تبلیغ مورد نظر در برابر تمام صداهای ناهنجار یا عوامل حواس پرتی که می تواند در زمان تماشای تلویزیون برای مخاطب روی دهد مورد ارزیابی قرار گرفته است.

مدیران و مسئولان تبلیغات به این معیار اثربخشی تبلیغات تحت عنوان نفوذ تبلیغ یاد می کنند. به خاطر آوردن با تاخیر تبلیغات توسط بینندگان تبلیغات تلویزیونی، نشان دهنده کیفیت باقی گذاشتن یک تصویر یا خاطره ماندگار بر بینندگان است.

نتیجه گیری . . .

پاسخ های دریافت شده از افراد تماشا کننده تبلیغات تلویزیونی در این تحقیقات در بین گروه های نسلی مختلف تقریبا متفاوت بوده است. در متولدین نسل وای شاهد نرخ نفوذ کمتر تبلیغات نسبت به دیگر گروه های نسلی هستیم که احتمالا فاکتورهای مختلفی در شکل گیری این نتیجه موثر بوده اند.

بطور تعمدی و هدف دار، متولدین نسل وای توجه و تمرکز خود را بین چندین فعالیت و موضوع مورد علاقه مختلف در هر بازار زمانی مورد نظر تقسیم می کنند. متولدین این نسل اغلب در آن واحد درگیر چندین و چند ابزار یا وسیله دیجیتالی مختلف هستند. به عنوان مثال، یک مصرف‌کننده نسل وای ممکن است به تماشای تلویزیون بنشیند، از تبلت خودش استفاده کند و در همان آن به پیام های متنی دریافت کرده هم پاسخ دهد.

 

در توصیف این نسل اغلب گفته می شود که این حالت به این دلیل روی می دهد که مصرف کنندگان جوان دامنه توجه کوتاهی دارند و نیازمند محتوای دیجیتالی هستند که توجه جلب می‌کند، منحصر به فرد است و نیز به شدت سرگرم کننده است.

وقتی فرزندان این نسل تمرکز خود را بر روی یک تبلیغ متمرکز می کنند، اغلب به مدت طولانی‌تری از اعضای نسل های دیگر آن را به یاد می آورند.