ده کشور برتر تولیدکننده فسفات در جهان
منبع: اینوستینگ نیوز نتورک
تاریخ: 20 مرداد 1403
مترجم: حسین زمانی
با افزایش جمعیت جهان و رشد صنعت کشاورزی، تقاضا برای فسفات در حال افزایش است. در این گزارش، کشورهای پیشرو در تولید فسفات که این تقاضا را تأمین میکنند، معرفی میشوند. فسفات عمدتاً به شکل کود برای محصولات کشاورزی و مکملهای غذایی دام استفاده میشود و تنها ۵ درصد از تولید جهانی آن در سایر کاربردها مانند جلوگیری از خوردگی و تولید شویندهها به کار میرود.
تقاضا برای کودهای فسفات تا سال ۲۰۲۳ بازاری به ارزش ۵۴.۶ میلیارد دلار ایجاد کرده است و پیشبینی میشود این رقم با نرخ رشد سالانه مرکب ۵.۳ درصد تا سال ۲۰۳۰ به ۷۸.۴ میلیارد دلار برسد.
به گفته مؤسسه تحقیقات بازار Persistence، «یکی از عوامل اصلی تأثیرگذار بر بازار جهانی کودهای فسفات، تمرکز فزاینده بر کشاورزی پایدار است. کودهای فسفات که به طور گستردهای برای تواناییشان در افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود بهرهوری محصول شناخته شدهاند، برای دستیابی به اهداف پایداری در صنعت کشاورزی ضروری هستند.»
بر اساس آخرین گزارش سازمان زمینشناسی ایالات متحده (USGS)، تولید جهانی فسفات در سال ۲۰۲۳ به دلیل کاهش تقاضا در واکنش به قیمتهای بالای فسفات در سال ۲۰۲۲ کاهش یافت. بیشتر سال ۲۰۲۳ با نوسانات بازار همراه بود، زیرا کاهش تولید با افزایش مصرف همزمان شد.
USGS گزارش داد: «مصرف جهانی P2O5 موجود در کودها در سال ۲۰۲۳ حدود ۴۵.۷ میلیون تن تخمین زده شد که در مقایسه با ۴۳.۸ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ افزایش داشته است. پیشبینی میشود مصرف جهانی P2O5 در کودها تا سال ۲۰۲۷ به ۵۰ میلیون تن افزایش یابد. انتظار میرود آسیا و آمریکای جنوبی پیشتاز این رشد باشند.»
در ادامه، فهرست ده کشور برتر تولیدکننده فسفات بر اساس دادههای USGS ارائه میشود. علاقهمندان به بخش معدن فسفات باید دادههای تولید فسفات و شرکتهای معدنی در این کشورها را زیر نظر داشته باشند.
۱. چین
تولید معدنی: ۹۰ میلیون تن متریک
تولید فسفات چین در سال ۲۰۲۳ به ۹۰ میلیون تن متریک کاهش یافت، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۲، ۹۳ میلیون تن متریک بود. با این حال، چین همچنان با اختلاف زیاد در صدر فهرست کشورهای تولیدکننده فسفات قرار دارد. کاهش تولید چین احتمالاً نتیجه سختگیریهای زیستمحیطی این کشور در صنعت معدن است.
این کشور با ۲.۸ میلیارد تن متریک ذخایر فسفات، دومین ذخایر بزرگ جهان را در اختیار دارد. دولت چین محدودیتهایی را برای صادرات فسفات وضع کرده است تا با استفاده از عرضه داخلی، قیمتهای این کود را کاهش دهد. چین همچنین سومین تولیدکننده بزرگ پتاس، یکی دیگر از مواد معدنی مورد استفاده در تولید کود است.
۲. مراکش
تولید معدنی: ۳۵ میلیون تن متریک
مراکش به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ فسفات، در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۵ میلیون تن متریک از این کود تولید کرد که نسبت به ۳۹ میلیون تن متریک سال قبل کاهش داشت. انتظار میرود تولید فسفات این کشور شمال آفریقایی در سالهای آینده به دلیل گسترش ظرفیتهای تولید که تا سال ۲۰۲۶ تکمیل خواهد شد، افزایش یابد.
مراکش با ۵۰ میلیارد تن متریک، بزرگترین ذخایر فسفات جهان را در اختیار دارد که بیش از ۶۷ درصد کل ذخایر جهانی را شامل میشود.
۳. ایالات متحده
تولید معدنی: ۲۰ میلیون تن متریک
در سال ۲۰۲۳، تولید معدنی فسفات ایالات متحده به ۲۰ میلیون تن متریک رسید که نسبت به سال قبل، کاهشی ۲۰۰,۰۰۰ تنی را نشان میدهد. ۹ معدن فعال فسفات این کشور در چهار ایالت فلوریدا، کارولینای شمالی، آیداهو و یوتا قرار دارند. شرکت جهانی موزاییک (NYSE:MOS) که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فسفات در ایالات متحده است، در فلوریدا مستقر است.
بیشتر سنگ فسفات استخراج شده در ایالات متحده برای تولید اسید فسفریک و اسید سوپرفسفریک استفاده میشود. این محصولات فرآوری شده فسفات برای تولید موادی مانند مکملهای غذایی دام به کار میروند. حدود یک چهارم از این تولیدات به شکل اسید فسفریک تجاری، کودهای دیآمونیوم و مونوآمونیوم فسفات دانهای و سایر محصولات کودی صادر میشود.
۴. روسیه
تولید معدنی: ۱۴ میلیون تن متریک
تولید فسفات روسیه در سال ۲۰۲۳ با سال قبل برابر و معادل ۱۴ میلیون تن متریک بود. طبق گزارش سازمان زمینشناسی ایالات متحده، این کشور دارای ذخایر فسفات به میزان ۲.۴ میلیارد تن متریک است. روسیه همچنین دومین تولیدکننده بزرگ پتاس است.
بخش قابل توجهی از این فسفات توسط شرکت تابعه فوسآگرو به نام آپاتیت از کانیهای آپاتیت در معدن خیبینی تولید میشود که در شرق فنلاند در شبه جزیره کولای روسیه واقع شده است. عملیات فسفات همچنین در پرم کرای در معدن آپاتیت اولنی روچی و تأسیسات فرآوری متعلق به شرکت فسفات شمال غربی گروه آکرون انجام میشود.
کشورهای اروپایی پیشتر بزرگترین مشتریان فسفات روسیه در بازار جهانی بودند، اما جنگ این کشور در اوکراین در ابتدا تأثیر مستقیمی بر قیمتهای فسفات داشت. با این حال، صادرات فسفات روسیه از طریق افزایش محمولهها به کشورهایی مانند هند و برزیل حمایت شد.
۵. اردن
تولید معدنی: ۱۲ میلیون تن متریک
تولید معدنی فسفات اردن با افزایش اندکی نسبت به سال قبل، در سال ۲۰۲۳ به ۱۲ میلیون تن متریک رسید. ذخایر فسفات این کشور حدود ۱ میلیارد تن متریک تخمین زده میشود.
تنها تولیدکننده فسفات این کشور، شرکت دولتی معادن فسفات اردن است که به عنوان معدنکار فسفات و تولیدکننده کود فعالیت میکند. این شرکت سه معدن را اداره میکند و خود را دومین صادرکننده بزرگ و ششمین تولیدکننده بزرگ فسفات در جهان معرفی میکند. این شرکت گزارش میدهد که ظرفیت تولید سالانه آن از ۱۱ میلیون تن متریک فسفات فراتر میرود.
۶. عربستان سعودی
تولید معدنی: ۸.۵ میلیون تن متریک
عربستان سعودی سال گذشته ۸.۵ میلیون تن متریک فسفات تولید کرد که نسبت به سطح تولید سال ۲۰۲۲، کاهشی ۵۰۰,۰۰۰ تنی داشت. این کشور دارای ۱.۴ میلیارد تن متریک ذخایر فسفات است.
شرکت معدنی عربستان سعودی، معروف به معادن، سالانه تا ۵ میلیون تن متریک سنگ فسفات تغلیظ شده تولید میکند.
شهر صنعتی معدنی وعد الشمال، یک مجتمع تولید کود فسفات یکپارچه است که سرمایهگذاری مشترک ۸ میلیارد دلاری بین معادن با ۶۰ درصد، تولیدکننده مواد شیمیایی سابیک با ۱۵ درصد و شرکت موزاییک، بزرگترین تولیدکننده پتاس و فسفات در ایالات متحده، با ۲۵ درصد سهام است. با این حال، در آوریل ۲۰۲۴، موزاییک برنامههایی را برای فروش سهام خود به معادن به مبلغ ۱.۵ میلیارد دلار اعلام کرد که این امر سهم شرکت اخیر را به ۸۵ درصد افزایش خواهد داد.
۷. برزیل تولید معدنی: ۵.۳ میلیون تن متریک
برزیل، یکی دیگر از کشورهای برتر تولیدکننده فسفات، در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با ۶.۲ میلیون تن متریک سال ۲۰۲۲، حدود ۵.۳ میلیون تن متریک فسفات تولید کرد. برزیل دارای بخش کشاورزی رو به رشدی است و یکی از بزرگترین مصرفکنندگان و واردکنندگان کود در جهان است.
موزاییک بزرگترین تولیدکننده فسفات و نیتروژن در این کشور است و تنها معدن پتاس برزیل را نیز اداره میکند. شرکت کود سوئدی یوروکم در آوریل ۲۰۲۴ یک تأسیسات جدید تولید کود فسفات به ارزش ۱ میلیارد دلار در ایالت میناس گرایس برزیل راهاندازی کرد. این تأسیسات شامل یک معدن فسفات و مجتمع کارخانهای با ظرفیت تولید سالانه ۱ میلیون تن متریک کودهای فسفات پیشرفته است.
۸. مصر
تولید معدنی: ۴.۸ میلیون تن متریک
تولید معدنی فسفات مصر در سال ۲۰۲۳ به ۴.۸ میلیون تن متریک رسید که نسبت به سطح تولید سال ۲۰۲۲، کاهشی ۲۰۰,۰۰۰ تنی داشت. طبق گزارش سازمان زمینشناسی ایالات متحده، ذخایر فسفات مصر اکنون ۲.۸ میلیارد تن متریک است.
شرکت فسفات مصر (Misr Phosphate) معادن ابوطرطور، سیبایه و دریای سرخ را اداره میکند که همگی دارای عیار بالایی هستند.
۹. پرو
تولید معدنی: ۴ میلیون تن متریک
تولید فسفات پرو در سال ۲۰۲۳ با ۴ میلیون تن متریک، برابر با سال قبل بود. حدود ۹۸ درصد واردات فسفات ایالات متحده از پرو تأمین میشود.
آژانس سرمایهگذاری پرو (ProInversión) در اواسط سال ۲۰۲۴ تعهد سرمایهگذاری ۹۴۰ میلیون دلاری برای گسترش معدن بایووار شرکت فسفاتوس دل پاسیفیکو در منطقه پیورا داد که انتظار میرود تولید داخلی فسفات این کشور را برای ۱۰ سال آینده تقویت کند.
۱۰. تونس
تولید معدنی: ۳.۶ میلیون تن متریک
تولید فسفات تونس در سال ۲۰۲۳ تقریباً برابر با سال قبل و معادل ۳.۶ میلیون تن متریک بود. تونس با ۲.۵ میلیارد تن متریک، چهارمین ذخایر بزرگ فسفات جهان را در اختیار دارد.
این کشور شمال آفریقایی در میان بزرگترین تولیدکنندگان فسفات جهان در حال صعود است. سال گذشته، شرکت دولتی فسفات تونس، شرکت فسفات قفصه، در راستای برنامه سرمایهگذاری ۷۶ میلیون دلاری خود، تولید را افزایش داد.